Naturyoga för en bättre värld

Onsdag 17 december 2014

Jessica Lilo

Stå med fötterna höftbrett isär, böj lätt på knäna och låt överkroppen hänga ned mot golvet. Du är ett frö i marken, omsluten av varm mjuk jord. Livskraften vaknar till liv. Fröet är fullt av möjligheter och kan bli vad som helst – en vacker blomma, ett grässtrå eller kanske ett stort träd. Långsamt börjar fröet gro och växer upp ur marken.

I Naturyoga, som används i Drömmen om det goda, får vi uppleva hur det känns att vara olika delar av naturen, Hur känns det att vara ett frö, regn eller ett grässtrå? Hur är det att vara solen? Vi får uppleva naturen genom vår egen kropp och fantasi och samtidigt lära känna oss själva bättre.

Läs mer om Naturyoga här

Oron ligger djupare inom skolvärlden

Onsdag 17 december 2014

Joakim Byström

Hela 2014 har varit något av skolans år – inte minst i media. Uppmärksamheten har varit konstant från första till sista dag. Januari inleddes hårt med rapporter om fortsatt vikande resultat i PISA, och sedan eldades helheten på under en tuffare valrörelse än på mången god dag. Alla framkastade tankar kring förändring kommer givetvis ta sin tid, men det har verkligen talats om det mesta från resultat, löner, arbetsmaterial, klasstorlek, inspiration, lokaler, utbildningsfokus och förstelärare.

Fast om man ser till arbetssituationen inom skolan i ett riktigt långsiktigt perspektiv var det ändå inte något av de nämnda områdena som bör betraktas som årets viktigaste ögonöppnare. Det är istället det faktum att ett flertal undersökningar samfälligt placerat sitt sökarljus på uttryck av tilltagande oro, ångest och påfrestningar – så väl bland personal som elevgrupper. I en större helhet hänger vissa saker och omständigheter självfallet samman. Det ena ger, eller driver på det andra. Men totalt målades det ändå upp en illavarslande bild.

Läs hela artikeln här

”Mindfulness skapar lugn i skolan”

Torsdag 20 november 2014

Inslag i Aktuellt den 20 november 2014 klockan 21.00

Nu har det hänt – Aktuellt ringde häromdagen. Ett inslag spelades in med läraren Sousan Bayat och elever från Aspnässkolan i Järfälla. Sousan deltog nyligen i Drömmen om det godas grundutbildning.

Aspnässkolan på Aktuellt

Tack till Aspnässkolan för er fina medverkan!

Här är en länk till inslaget: http://vimeopro.com/andiros/drommen-om-det-goda-video/video/112492980

#lust14 – 28-29 oktober 2014

Söndag 26 oktober 2014

Drömmen om det goda deltar i Norrlands största skolutvecklingskonferens. Anna Bornstein, initiativtagare till Drömmen om det goda, finns på plats som talare under titeln ”Lugn och ro i skolan”. Konferensen har mer än 2000 föranmälda deltagare!

Vad är #lust14?

Ordet lust står för ett lustfyllt lärande i förskola och skola eller ”with a yearning for learning” – med längtan efter att lära! Fokus kommer att ligga på barnet och eleven. Med ledorden motivation, engagemang och glädje kommer vi att försöka skapa en skolutvecklingskonferens där det finns något för såväl förskola som skola.

Vem riktar sig #lust14 till?

Målgruppen är pedagoger, tjänstemän, skolpolitiker och andra verksamma inom skolan. I huvudsak är konferensen öppen för skolfolk verksamma i Jämtlands län. Under konferensen kommer det att erbjudas ett utbud av föreläsningar, seminarier och kulturprogram i likhet med den tidigare kulturattacken. För mer information om konferensen se http://www.lust14.se/

Fira barnyogadagen fredag den 5/9

Tisdag 2 september 2014

Barn och föräldrar är välkomna den 5/9 kl 16.30-17.30 att pröva Naturyoga med Jessica Lilo på en gratis klass på Kroppsverkstan i Hammarbyhöjden.
Arrangörer är Drömmen om det goda och Kroppsverkstan.
Plats: Kroppsverkstan, Malmövägen 48, 121 49 Johanneshov, Stockholm
T – Hammarbyhöjden, 80 meter
T – Björkhagen, 500 meter
För: Alla åldrar (inkl förälder)
ANMÄLAN: info@kroppsverkstan.org / 08-391500
Jessica Lilo är en av huvudlärarna i Drömmen om det goda. Hon är utbildad i biomedicin vid Karolinska Institutet och har en Master of Science i onkologi. Hon är också yoga-, qigong och meditationsinstruktör. Hon har utvecklat Naturyoga, som ingår i Drömmen om det goda-metodiken – en yoga med enkla, naturinspirerade övningar som passar barn och vuxna i alla åldrar.

Barnyoga sprider sig till fler skolor och kommuner i Sverige
Barnyogadagen är en ideell satsning initiatierat av barnyogalärare som ska möjliggöra för fler barn
att komma i kontakt med yoga. Den största skillnaden med yoga, jämfört med andra aktiviteter, är
att det inte finns prestationsmoment. Yoga skapar utrymme för barnen att vara precis som de är.
Första året Barnyogadagen arrangerades 2011 nåddes ungefär 30 barn. Året därpå, 2012 fick ca 250 barn
möjlighet att ta del av yoga, trots att det fanns en ouppklarad anmälan kring yoga som ett religiöst inslag i
skolan hos skolinspektionen. 2013 fick 2700 barn möjlighet att prova barnyoga.
Efter Skolinspektionens beslut i Oktober 2012, att yoga handlar om att främja barns hälsa, har intresset från
förskolor och skolor ökat markant. Lärarstudenterna Sara Ryd och Karin Hall på Uppsala universitet har
nyligen utkommit med en studie på hur yoga används i skolan, se http://www.skolyoga.se/varfoumlryogaiskolan

Runt 35 barnyogalärare kommer den 5 september undervisa på förskolor, skolor och yogastudios från
områden i Vellinge i söder till Haparanda i norr. I Stockholm är några av områdena som täcks Hägersten,
Huddinge, Bålsta, Tensta, Bromma, Östermalm, Lidingö och Åkersberga.