20 års-jubileum med Drömmen om det goda

Fredag 9 december 2016

rosor-20arsjubileet-foto-lotta-olsson tarta-20arsjubileet-foto-lotta-olsson

En varm stämning, många fina möten och stor framtidstro präglade vårt 20-årsjubileum. Anna Bornstein, initiativtagare till Drömmen om det goda, jubileumstalade om hur det hela började och hur det vuxit fram och om vår  värdegrund: varje människa har ett inre värde en potential av godhet, medkänsla och vishet. Anna är en förebild för många av oss. Tusen tusen tack!!

”Vi kan aldrig få fred i den yttre världen så länge vi försummar den inre och så länge vi inte stiftar fred med oss själva.” Dalai Lama.

Den 23 maj 1996 kulminerade icke-vålds projektet ”Dalai Lamas Perspektiv”. Globen fylldes med 7000 gymnasieungdomar och nästan lika många vuxna. Projektet var ett samarbete med utbildningsförvaltningen i Stockholms stad. Gensvaret var överväldigande. Det var ur detta som den ideella föreningen Drömmen om det goda skapades. Dalai Lama bjöds in som Nobels fredspristgare och representant för ickevåld. Vi förhöll oss, som alltid, politiskt och religiöst oberoende.

Flera av de som var med då och tillkommit genom åren fanns i publiken bland andra; Mats Hulth, som då var finansborgarråd gav oss möjligheten att använda Globen. Gunvor Nilsson, som under många år varit verksam på kansliet. Ann-Kristin Källström Sundgren, pionjär med arbetet i förskolan.

Anne Marie Brodén, ordförande i Drömmen om det goda  och Marie Boris-Möller, generalsekreterare talade om visionen framåt och det vi åstadkommit genom årens lopp.

Idag har mer än 700 lärare utbildats. Varje dag får tusentals barn och elever ta del av enkla metoder för lugn och ro i skolan. Drömmen om det goda har kommit en lång väg tack vare våra gemensamma insatser och stöd på vägen. Det finns stöd inom forskningen i Sverige genom Yvonne Terjestam, Universitetslektor vid Linnéuniversitetet och internationellt bland annat genom Education Initiative, Stress Management for Students at Benson/Henry Institute for MindBody Medicine.