Våra lärare är så stressade! Kan du hjälpa oss? De behöver de här övningarna!

Fredag 5 februari 2016

Jessica Lilo

Jessica Lilo

Första workshopen i projektet ska strax börja i en klass i årskurs 1 i gymnasiet. Klassrummet är fyllt av elever och ljudnivån är hög. Förjäves väntar läraren på att eleverna ska tystna. Till slut höjer läraren rösten. Är skarp i tonen. Säger åt eleverna upprepade gånger att sluta fnissa, att vara tysta osv.

Alla elever deltar i dagens första mindfulness-övning. Lugn stämning, knäpptyst. En flicka fnissar när hon hör nynnadet på ljudspåret. Hon fnissar mjukt och tyst. Fnisset sprider sig till flickorna runt omkring. Ingen annan av eleverna verkar berörda. Läraren tillrättavisar med snabba ord som faller som en pisksnärt. Workshopledaren fumlar lite med mobilen och råkar byta ljudspår för att sen snabbt byta tillbaka ”Hoppsan det var inte meningen! Jag vet inte hur man spolar fram till precis där vi var så nu får ni lyssna från början. Vilken tur!” säger hon med ett fniss. Alla är helt tysta. Lugnet ligger som en mjuk filt i rummet. Läraren slappnar av lite men sluter aldrig ögonen.

Efter övningen börjar eleverna mjukt prata med varandra. Många tittar på sina stressprickar och visar varandra. Någon frågar: Hur kan det gå så fort? Min prick har gått från svart (spänd) till mörkblå (djupt avslappnad). Hur kan man bli så lugn på några minuter?? Frågan leder oss vidare till kärnan i dagens workshop. Hur kan vi motverka stressens effekter i vår vardag? Hur kan jag finna mitt lugn under dagen? Hur kan jag dämpa känslorna av otillräcklighet, uppgivenhet och press?

När eleverna sedan inser att de under flera veckor ska få göra dessa övningar på lektionstid kommer spontana reaktioner och kommentarer som ”I skolan?! Är det sant? Hur ofta då??”  ”Kommer lärarna att göra det också? De är så grymt stressade!”

Efter workshopen stannar en grupp elever kvar. De har ett specifikt ärende; ”Alltså kan du göra det här speciellt med lärarna också? Det är skitjobbigt att de är så stressade.”

Gymnasieskolan är en tuff arbetsplats både för elever och lärare. Det är många kunskapsmål som ska uppfyllas, prov och uppgifter som ska förberedas, skrivas, rättas och betygsättas. Arbetsdagen är tidsstyrd på minuten och för läraren innebär det ofta att administration och förberedelser måste ske på korta tidsrymder mellan lektioner. Till skillnad från på många andra arbetsplatser, har varken lärare eller elever fasta kontorsplatser utan arbetar i det som inom företagsvärlden kallas aktivitetsbaserat kontor. För både elev och lärare innebär det att man tvingas byta lokal flera gånger om dagen. Läraryrket är utmanande på många sätt och många lärare vittnar om tuffa arbetsförhållanden. Lärarens stressnivåer påverkar elevernas. Stress skapar irritation och inte så sällan otrevligt beteende som sedan bemöts med irritation eller aggression. Det är så vi människor fungerar. Stressens effekter och kostnader är hög för alla individer. Eleverna förstår snabbt möjligheterna att finna sitt lugn med hjälp av korta mindfulnessövningar. De önskar sina lärare att få uppleva det samma.