Jag har faktiskt inte varit avslappnad på över två månader!

Torsdag 8 oktober 2015

Jessica Lilo

Jessica Lilo

Så grymt bra! Jag har inte varit avslappnad på flera dar, nej veckor! Eller, jag har faktiskt inte varit avslappnad på över två månader! Tack, å tack å tack!!!

Killen i åk 2 lämnar mig och stegar ikapp sina kompisar med lite ojämna steg. Vad är det med dig? Mår du inte bra eller? frågar en av de andra. Jo, men asså jag är avspänd, det är typ helt annorlunda.

Sex workshops under två heldagar med totalt drygt 200 elever i åk 2 på Rytmus i Nacka; Det låter kanske arbetsamt men tänk dig att få föreläsa, diskutera, resonera och göra övningar med elever som är fokuserade, engagerade, och villiga att dela med sig av sina erfarenheter och reflektioner. Elever som spontant utbrister JAAA!! när vi frågar om de vill göra en stillhetsövning.

I pausen mellan två pass kommer en elev och frågar om han kan få vara med eftersom han var frånvarande på måndagen och missade workshopen med sin klass. Men han har andra klasser på schemat han behöver vara på så det får han inte.

Vad är det som gör eleverna så motiverade att delta aktivt i vår workshop? Ämnet STRESS. De har alla jobbiga erfarenheter av för mycket press och stress. Alla kan relatera till stressens kostsamma effekter för samhället och individen. När vi försöker vända på perspektiven och lyfta fram hur stress är funktionellt protesterar en del. De vittnar ingående om stressrelaterade besvär som inte för något gott med sig. Men att stressa kroppen, att belasta systemet är nödvändigt ibland för att kunna åstadkomma saker eller undkomma fara. Balans mellan anspänning och avspänning är en förutsättning för hälsa. Att snabbt kunna gå från stress till lugn är ovärderligt och DET förstår dessa elever redan. Av de skriftliga reflektioner vi får efteråt framgår att de, med undantag från någon enstaka elev, ser fram emot erbjudandet att få träna mindfulness på lektionstid resten av terminen. Efter jullovet ses vi igen för nästa fas.

”Häftig upplevelse! Alla spänningar som man hade i kroppen släppte på slutet av lektionen.”

”Innan så var jag nere, lätt irriterad och i mental obalans. Nu känns det mycket bättre och jag känner optimism för resten av dagen.”

”Nu efter att vi gjort övningarna känner jag att hela min kropp slappnar av. De tankar jag tänker är så mycket mer positivt laddade och fokuset ligger inte på de jobbiga delarna av livet.”

Gångövning foto: Anders Rosenberg

Gångövning foto: Anders Rosenberg