Time-IN för elever på Hockeygymnasie

Torsdag 27 augusti 2015

Time-IN-för-elever-på-Hockeygymnasie

Jessica Lilo

Jessica Lilo

När jag skriver det här sitter jag på tåget hem från Linköping och en workshop tillsammans med elever på samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap på Birgittaskolan.  Jag hoppas så att de ska vilja pröva att träna mindfulness regelbundet över de närmaste 2 månaderna.

Modern forskning är enig om att korta stunder av avspänning och inåtvänd koncentration är avgörande i vår uppkopplade tillvaro för att hjärnan ska fungera optimalt. På Birgittaskolans samhällsprogram finns elever från Hockeygymnasiet, där man satsar på elitkarriär. Under dagens workshop, gjorde jag liknelsen vid att man i sportsammanhang tar time-out. Jag kallar det vi gör för time-IN – en kort stund med uppmärksamheten riktad inåt t.ex mot kroppens signaler eller andning. Time-in är avgörande för prestation, och precis som en time-out, på t.ex hockeyrinken, kan men sedan fortsätta aktiviteten, eller spelet, men med ett nytt fokus, överblick och skärpa.

Det är med hjärnan som med kroppen i stort; de förmågor man tränar förbättras. Något som känns ovant och konstigt blir med träning självklart och naturligt. Precis som vi kan förändra våra muskler med fysisk träning kan vi förändra vår hjärna med mental träning. Den här typen av mental träning är inte svår och komplicerad – det svåra är att göra det! Nu får eleverna på Birgittaskolan möjlighet till korta träningstillfällen på lektionstid. Någon annan kommer alltså att göra det svåra åt dem, nämligen se till att det blir av!

Dags för time-out eller time-IN?

Dags för time-out eller time-IN?