Sveriges första certifierade Drömmen om det goda-förskolor

Måndag 24 februari 2014

Sveriges första certifierade Drömmen om det goda-förskolor

Det var stor fest när förskolorna Armbandet och Kättsätter i Norrköping korades till Sveriges första certifierade Drömmen om det goda-förskolor. Olle Johansson, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden och Tommy Fabricius, utbildningschef i Norrköping tog en paus från sina många viktiga sysslor på Rådhuset för att vara med.

På Armbandet och Kättsätter har vi sedan 2001 på nära håll följt förskolechefen Ann-Kristin Källström Sundgren i arbetet med Drömmen om det godas lugn och ro-övningar för barn 1-5 år. Metodiken genomsyrar numera verksamheten, den finns med i det dagliga arbetet både hos barnen och personalen. Norrköpings grundliga utvärderingar och kvalitetsundersökningar visar år efter år toppresultat. Barnen är trygga och harmoniska. De har gott självförtroende, är självständiga och tillitsfulla, lyssnar på varandra och sig själva, hanterar konflikter med ord i stället för med knytnävarna, och kan uttrycka sina behov.

Certifieringsfesten ordnade barnen själva tillsammans med personalen den 27 jan! Barnen önskade att gästerna skulle bjudas på frukt av olika sorter, även ovanlig frukt! Med sina pedagogers hjälp dekorerade de taket med gula solar, där de uttryckt sina upplevelser med övningarna.

”Jag gillar talpinnen, jag brukar prata när jag håller i den, det är trevligt när andra pratar också”. ”Tigern i qigongen är rolig, särskilt när vi fräser, men det är lite svårt att veta när man ska blunda.” ”Massage är bra,” ”Qigong-björnen är jättelätt!” ”Talpinnen är fin, man får prata mycket men inte för mycket!” ”Man blir varm och lätt och inte så tung av qigong, jag kan röra mig bättre!” ”Det är kul att yoga och sen är det bra för kroppen!” ”Det är skönt och så får man vila ibland!” ”Skön o mysig massage, det önskar jag mig när det blir så lugnt!” Jag tycker om yoga, jag blir skönare i armarna och starkare!”

Ann-Kristin Källström Sundgren har presenterat sitt framgångsrika arbete med Drömmen om det goda på förskolorna i olika sammanhang, bland annat på Skolforum, vid flera tillfällen på förskolebiennalen i Linköping, på Norrköpings interna lärstämma, på seminarier på riksdagen och slottet. Hon deltog på konferensen Mindfulness før barn og unge i Oslo  och på Mindfulnessveckan i Tällberg 2013.

Till förskolorna kommer det titt som tätt besökare för att inspireras och lära. Följande kommuner i Sverige har gjort studiebesök: Oskarshamn, Danderyd, Jönköping, Västerås, Örnsköldsvik, Mantorp, Vassingebro, Djursholm, Stockholm, Lidingö, Malmö, Lund, -Vinnevi, Umeå,

Även från andra länder har man rest: Italien, Kina, Belgien, Storbritannien, Lettland, Litauen, Ungern, Turkiet, Sydafrika.

I UR:s program Lärarrummet gjordes ett reportage från förskolorna, du kan höra det här.


Vad har du lärt dig i förskolan, frågade en pedagog ett barn på förskolan Armbandet.

– Jag har lärt mig att vara snäll!

Vem har lärt dig det?

– Det har jag lärt mig av de andra barnen!