Gymnasieelever lär ut stillhet till varandra

Måndag 24 februari 2014

”Jag var medveten om minsta grej som min kropp gjorde, som att andas, ta steg, mina armar som rörde sig fram och tillbaka. Jag tror det var början på att lära mig fokusera mina tankar och sinnen. Sinnen och tankar vandrar lätt i väg men den här övningen av meditativ gång innebär att ett fokus sker på här och nu”, skriver en gymnasieelev på Rudbeckskolan som deltog i Drömmen om det godas nystartade projekt Elever lär ut stillhet till varandra. Planen är att inspirera gymnasieelever att samtidigt som de själva prövar lugn och ro sprida enkla stillhets- och mindfulnessmetoder till kamrater.

Anna Bornstein skapade en ”verktygslåda” med enkla stillhetsövningar som hon i januari tog med sig till Ylva Ramsell, lärare i Idrott och hälsa och hennes elever på en livsstilskurs på Rudbecks gymnasium i Sollentuna. Lådan prövades också av läraren Karin Aronsson i en mindre grupp elever på Ållebergsgymnasiet i Falköping.

Eleverna tog del av avslappningens positiva effekter, forskning med stillhet och fick pröva på några enkla övningar i verktygslådan. De fick med sig verktygen för att själva en tid testa dem i sin vardag. De flesta valde meditativ gång, beröring eller att äta med mindfulness.

Eleverna på Rudbecks gymnasium fick också möjlighet att planera och genomföra en ”kurs” för några kamrater som i sin tur fick pröva på några av övningarna och ombad sedan att skriva ner sina reflektioner och erfarenheter. Utvärderingen på Ållebergsgymnasiet skedde munligt. Gensvaret i båda grupperna var mycket positivt.

”Alla mina sju elever tyckte övningarna var sköna, avkopplande, behagliga, avstressande och liknande”, rapporterar Karin Aronsson från den mindre elevgruppen. Sex av de sju eleverna i hennes grupp ville efter två månader fortsätta med övningarna både träna för egen del och  lära ut dem till andra. Eleverna har tips och idéer om hur stillhetsverktygen ska spridas till elever på andra program för att få ett behagligare klimat i skolan och minska stress och öka välbefinnandet för både elever och personal.

”Även för mig som lärare har det varit roligt, stimulerande och utvecklande att få delta i pilotstudien, det känns som om jag kommit närmare eleverna på ett annat plan”, berättar Karin.

Eleverna på Rudbecks gymnasium har också anammat lugn och ro-metoderna och planerar strategier för att sprida dem i sina kamratkretsar.

”Jag kände hur många knutar i axlarna försvann och jag blev mycket mjukare i kroppen. Jag kunde verkligen slappna av, alla bekymmer och all ångest föll från mina axlar och jag blev klar i huvudet. Även min kroppstemperatur ändrades, jag blev varmare vilket ledde till att jag kunde slappna av ännu bättre.”, skriver en elev om sin upplevelse av beröringsövningen.

”Jag slappnade verkligen av och kände att jag fick ett lugn i kroppen. Efteråt var jag glad, det kändes som att man fått en liten energikick i kroppen. Musklerna i ryggen och nacken kändes avslappnade och mjuka och jag kände mig smidig.” beskriver en annan elev sin upplevelse.

Meditativ gång var också populärt i Rudbeck gymnasium som omges av skog- och ängsmarker perfekta för sådan övning.

” Det enda som vi gjorde under den tysta promenaden var att vara medvetna om vår omgivning och vårt interna själv (dvs känslor och tankar). Jag var medveten om mina muskler som slappnade av och spändes under vandringen. I början kom många tankar fram, så många att jag blev yr, men jag rensade ut dem och fick min hjärna i ett ”koma”läge. om det går att säga så. Det fick inte ske några tankar om framtiden eller det förflutna, bara nutid”, sammanfattar en elev sin erfarenhet.

”De enkla orden som vi koncentrerade oss på gjorde det lättare att fokusera på gångturen och utlöste tankar om mitt liv, frön som skulle sprida sig till min hjärna. Jag var medveten om minsta grej som min kropp gjorde, som att andas, ta steg, mina armar som rörde sig fram och tillbaka. Jag tror detta var en början på att lära mig fokusera mina tankar och sinnen. Sinnen och tankar vandrar lätt i väg men den här övningen av meditativ gång innebär att ett fokus sker på här och nu. Det var en bra övning!” skriver en annan i sin slutrapport.

Saxat från elevernas berättelser:

Meditativ gång:

”Jag har lärt mig att sinnestillstånden påverkar andningen. Jag skulle ha prov den sista lektionen den dagen och hade varit väldigt stressad och nervös inför provet och andades snabbt och ytligt, när vi började göra övningen. Men jag var rätt lugn och hade inte en tanke på provet efteråt. Det kändes härligt.”

Beröring och att äta med mindfulness:

”Bruset i matsalen är alldeles för distraherande, därför valde att gå hem till mig. Vi inledde med beröringsövningar. Därefter var vi avslappnade och prövade att äta med mindfulness. Vi åt makaroner och köttbullar. Vi fokuserade på både känsel, lukt och smak. Genom att blunda, kunde vi känna och lukta på maten och få alla olika typer av känslor och konsistenser, innan vi smakade på maten.”

”Jag kände att jag hade stor nytta av att lära mig de här teknikerna på en djupare nivå. Det var även lättare nu att koncentrera sig hemma när man kunde ta det lite långsammare och vara ännu mer avslappnad. Avslappningen gjorde att jag var mycket koncentrerad under måltiden. Att äta med mindfulness var något jag inte hade koll på eller kände mig bekväm med innan. Nu känner jag mig mycket mer bekväm med den typen av metod. Jag har lärt mig lita mycket mer på mina sinnen och att vara mer säker på det jag känner, luktar och ser!”

”Att äta med mindfulness gjorde att maten smakade mer. Jag behövde inte tänka på någon annan än mig själv och min egen mat och kunde därmed äta i min egen takt, i lugn och ro. Jag hade även en öppnare och mer mottaglig inställning till det som låg på tallriken. I normala fall tycker jag inte om köttbullar, men nu smakade maträtten helt plötsligt lite bättre när flera sinnen var aktiverade.”

”Upplevelsen gav en direkt tankeställare, en tankeställare om ett närvarande när jag skulle äta och att verkligen njuta av det jag åt, som jag aldrig har tänkt eller gjort tidigare. Att lära mig att lyssna på min kropp och få kontroll över mitt ätande.

En extremt lärorik upplevelse i och med att en vän till mig fick guida mig igenom denna mentala metod, som jag gärna skulle vilja uppleva igen.”

”Jag tycker det har varit jättebra övningar och avslappnande. Efter övningarna har man blivit lugn och stressen har försvunnit.”

”Jag tycker att övningarna varit ganska behagliga, speciellt massagen. Det har också varit lite svårt med övningarna då vissa moment görs mycket med koordination, vilket har varit krångligt och som hade varit enklare att utföra om man tränat några gånger innan.”

”Övningarna har varit bra/roliga, särskilt beröringen. Det ger en bra känsla och man mår lite bättre och skoldagen blir lite lättare. Skulle vilja fortsätta med övningarna på lektionerna – annars blir det kanske inte av.”

”Mamma sa att hon blev lugn. Hon tyckte det var skönt. Farsan tyckte det var avkopplande. Kompisarna undrade vad jag höll på med precis innan match, så de ville också testa. Lättare att fokusera. Det sprider lugn. De tyckte det var kul att få prova. Vill göra fler gånger.  Syrran blev lite fnittrig, men det gick bättre nästa gång. Det har kännts bra att få hjälpa andra.”